Introduktion

Dom flesta av er som programmerar C# har säkert stött på nyckelordet ref vid något tillfälle? Man har kanske inte funderat så mycket kring dess betydelse utan helt enkelt bara rättat till det fel som C#-kompilatorn spottar ur sig om man råkar glömma ref framför inparametern till funktionen som nyttjar nyckelordet. Det har säkert gått bra i dom flesta fallen, men ibland kan det vara bra att fundera en stund kring vad det har för effekter på koden runt omkring.

I den här posten tittar vi närmare på ref-nyckelordet i C# och hur det fungerar.

All kod och tillhörande skrift finns i en .NET Interactive Notebook, en Jupyter Notebook för .NET Core. Jag fick upp ögonen för det här sättet att dela exekverbar kod och text i ett och samma dokument när jag tittade på introt för Cherita Ousleys och Scott Hanselmans serie Let’s Learn C# with Scott and Cherita. Där introducerade dom även Microsofts nya site .NET for students - Learn to code i C# programming language och i kursen använder dom .NET Interactive Notebooks för att dela kod och text, så jag var helt enkelt tvungen att testa! Alla prerequisites finns i början av filmen och på Learn to code-sajten men man kan även läsa och ta till sig informationen i notebooken direkt i webbläsaren i .ipynb-format.

Resurser

Notebooken som visar användning av ref för value types, reference types with value type behaviors och reference types finns på GitHub:

Dela gärna med er av era intryck och tankar kring det här sättet att dela kod och text!

Lämna en kommentar